Ako si vybrať strechu ?

Ako si vybrať strechu ?

Submitted by admin on Fri, 03/06/2015 - 16:25 with 0 comment
Hlavnou funkciou strechy je ochrana budovy proti nepriaznivým poveternostným podmienkam, a odvádzanie a zabránenie nahromadeniu vody. Toto je veta, ktorou začína každý odborný článok o strechách. Ale pri výbere strechy sa nikto nezamýšľa nad tým že ktorá strecha pretečie, a ktorá nie. Veď to má byť samozrejmé pri každej streche. Ale kým prejdeme k podstate ako si vybrať strechu treba trochu teórie. Takže strecha sa skladá z dvoch základných prvkov. Prvým základom strechy je nosná konštrukcia a druhým prvkom je samotná strešná krytina. Strechy sa delia podľa ich tvaru, sklonu, funkcie a počtu plášťov. Podľa tvaru delíme strechy na sedlové, pultové, stanové alebo valbové. Častým typom strechy u nás je takzvaná šikmá čínska strecha. Podľa mňa, hotová katastrofa čo sa týka samotnej výroby konštrukcie, výmeny krytiny, tepelnoizolačných vlastností a povedzme si na rovinu, že aj čo sa týka jej estetičnosti. Ale samozrejme je to len môj názor a každý jeden investor má svoj jedinečný a samozrejme správny názor. Lebo samotný názor nie je možné spochybniť. S názorom môžeme len buď súhlasiť, alebo nesúhlasiť. Podľa sklonu rozlišujeme len šikmé a ploché strechy. Podľa funkcie sa vynímajú hlavne zelené strechy. Podľa počtu plášťov sú jednoplášťové a viacplášťové. Jednotlivé tipy striech budeme rozoberať v ďalších článkoch.

Povedali sme že strecha sa skladá z dvoch prvkov. Pri návrhu strechy sa rozhodnite najprv podľa estetiky, aký typ strechy sa Vám páči, následne si vyberte krytinu a nakoniec podľa druhu strechy a krytiny treba navrhnúť strešnú konštrukciu. Pri samotnom výbere sa určite poraďte s odborníkmi, napríklad u nás v strešnom Showroome na Južnej tr. 119. 

Pri samotnom výbere strechy je nutné brať do úvahy či meníme krytinu alebo či robíme úplne novú strechu. Statik zhodnotí základy stavby a existujúcu konštrukciu strechy. Pri novostavbe ste tieto kroky absolvovali už pri projektovaní. V každom prípade či to bude rekonštrukcia alebo novostavba vyberáte z týchto druhov krytín: Ťažké krytiny napr. Betónové, Keramické, Ľahké krytiny napr. Vláknitocementové, Plechové, Asfaltové, Plastové a Iné napr. Zelené, Trstinové, Drevené šindle.

Neexistuje dobrá alebo zlá strešná krytina. Preto v tomto blogu nie je našim cieľom hodnotiť jednotlivé druhy krytiny. Každý človek má nejakú predstavu čo od svojej strechy očakáva a je neprofesionálne zásadne meniť názor investora. V konečnom dôsledku je jedno čo si myslí projektant alebo statik alebo samotný tesár a pokrývač, jediné podstatné je názor klienta. A všetci ostatní sa mu musia prispôsobiť. Na dnes to bude asi všetko aby som Vás veľmi nenudil. Ale v ďalšom čase si prejdeme a vysvetlíme skoro všetko čo sa týka striech. A prečo skoro všetko? Lebo aj my sme len ľudia a na niečo určite zabudneme. :) prajem príjemný deň.

 

LEAVE A REPLY

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

O nás

Náš odborne vyškolený personál Vás veľmi rád privíta a poskytne dôležité informácie a odborné rady pri výbere a montáži krytiny. U nás nájdete najlepšie podmienky pre realizáciu Vašej strechy podľa Vašich predstáv. „tvojastrecha.sk“

Informácie

Južná trieda 119, Košice
+421 904 666 806

Otváracie hodiny

  • Pondelok-Piatok: 8:00 - 16:30
  • Sobota: zatvorené
  • Nedeľa: zatvorené